Technik żywienia i usług gastronomicznych

  1. Technik żywienia i usług gastronomicznych [343404]

 

To atrakcyjny zawód, stworzony dla ludzi z pasją, lubiących przygody kulinarne.

W sposób profesjonalny przygotowuje młodzież do znalezienia zatrudnienia na rynku pracy. Kształtuje umiejętności związane ze sporządzaniem potraw i napojów oraz organizacją żywienia i usług gastronomicznych.

 

  1. Informacje dodatkowe

Innowacja kelnerska

W ramach projektu „ Szkoła profesjonalnych kompetencji praktycznych” młodzież uczestniczy w bezpłatnym kursie kelnerskim podczas którego realizowane są zajęcia teoretyczne oraz praktyczne.

Program obejmuje:

  • Profesjonalną postawę kelnera – strój, wygląd,
  • Zasady pracy restauracyjnej, zakazane postawy, poprawne postawy personelu,
  • Zasady funkcjonowania restauracji,
  • Przygotowanie stanowiska pracy,
  • Niezbędnik kelnerski,
  • Prezentacja zastawy stołowej – porcelana, sztućce, szkło,
  • Prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju,
  • Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek,
  • Nakrywanie do stołu, różne warianty menu,
  • Obsługa gości restauracyjnych indywidualnych,
  • Techniki kelnerskie,
  • Serwis wina – typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych,
  • Rodzaje serwisu i ich zastosowanie – Serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski,
  • Zasady organizacji imprez zbiorowych,
  • Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna,

W naszej szkole uczeń może zdobyć dodatkowe umiejętności uczestnicząc w:

  • kursach: kuchnie świata, carving owoców i warzyw, baristy, cukiernik – klasyczne desery Europy,
  • pokazach: kuchni molekularnej,
  • zajęciach kulinarnych „Kreatorzy Samków”, zajęciach z kelnerstwa oraz dietetyki,
  • konkursach szkolnych,
  • wizytach studyjnych w przedsiębiorstwach związanych z branżą gastronomiczną,
  • spotkaniach z przedsiębiorstwami.

 

Celem innowacji jest podniesienie kwalifikacji zawodowych młodzieży, a także rozwój dodatkowych umiejętności praktycznych. Dzięki temu uczniowie zwiększą szanse po ukończeniu szkoły na lepsze zatrudnienie.

Zespół Szkół w Sokołowie Młp. stawia na fachowców.

 

  1. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

 

  1. Kwalifikacja 1:

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów – egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej.

Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.

  1. Kwalifikacja 2:

TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych.

 

  1. Sylwetka absolwenta

 

Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem
i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne
i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.

 

  1. Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

 

  • Zakładach żywienia zbiorowego (restauracje, bary, kawiarnie, stołówki szkolne),
  • Instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia ( sanatoria, szpitale, żłobki),
  • Instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe ( domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.),

Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

 

  1. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

Zajęcia w naszej szkole odbywają się w dwóch  pracowniach gastronomicznych, doskonale  wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych.  Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.