Kucharz – Szkoła Branżowa I stopnia.

  1. Szkoła Branżowa I Stopnia- kucharz [512001]

 

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów
i dodatków.

 

  1. Informacje dodatkowe

W ramach projektu „ Szkoła profesjonalnych kompetencji praktycznych” młodzież uczestniczy w bezpłatnym kursie kelnerskim podczas którego realizowane są zajęcia teoretyczne oraz praktyczne.

Program obejmuje:

  • Profesjonalną postawę kelnera – strój, wygląd,
  • Zasady pracy restauracyjnej, zakazane postawy, poprawne postawy personelu,
  • Zasady funkcjonowania restauracji,
  • Przygotowanie stanowiska pracy,
  • Niezbędnik kelnerski,
  • Prezentacja zastawy stołowej – porcelana, sztućce, szkło,
  • Prawidłowe dobranie sprzętu do charakteru potrawy czy napoju,
  • Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek,
  • Nakrywanie do stołu, różne warianty menu,
  • Obsługa gości restauracyjnych indywidualnych,
  • Techniki kelnerskie,
  • Serwis wina – typologia win stałych, serwis win stałych i modyfikowanych,
  • Rodzaje serwisu i ich zastosowanie – Serwis: klasyczny /niemiecki, francuski, angielski, rosyjski,
  • Zasady organizacji imprez zbiorowych,
  • Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna,

W naszej szkole uczeń może zdobyć dodatkowe umiejętności uczestnicząc w:

  • kursach: kuchnie świata, carving owoców i warzyw, baristy, cukiernik – klasyczne desery Europy,
  • pokazach: kuchni molekularnej,
  • zajęciach kulinarnych „Kreatorzy Samków”, zajęciach z kelnerstwa oraz dietetyki,
  • konkursach szkolnych,
  • wizytach studyjnych w przedsiębiorstwach związanych z branżą gastronomiczną,
  • spotkaniach z przedsiębiorstwami.

 

  1. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

Absolwent Szkoły Branżowej I Stopnia  kształcący się  w zawodzie – kucharz  po zdaniu egzaminu z zakresu kwalifikacji – TG.07. Sporządzanie potraw i napojów uzyskuje dyplom czeladniczy w zawodzie – kucharz.

 

  1. Sylwetka absolwenta

 

Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów  w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem, produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, lecz najważniejsza jest praktyka, którą młodzież nabywa w trakcie praktyki szkolnej u pracodawców. Dzięki, temu nasi absolwenci uzyskują nie tylko zaplecze teoretyczne, ale nabywają kompetencji i umiejętności praktycznych, co pozwala im w przyszłości na podjęcie pracy, jako w pełni wykwalifikowane osoby.

 

  1. Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

 

  • Restauracjach,
  • Kawiarniach,
  • Hotelach,
  • Pensjonatach,
  • Gospodarstwach agroturystycznych,
  • Wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły,
  • przedszkola, internaty,
  • stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

 

  1. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

Zajęcia w naszej szkole odbywają się w dwóch  pracowniach gastronomicznych, doskonale  wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych.  Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.