Cukiernik – Szkoła Branżowa I Stopnia

Proponujemy zawód z dużymi perspektywami na atrakcyjną pracę. Absolwent:

–  pozna tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,

  nauczy się trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,

pozna rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,

dowie się jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię. Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,

Zapewniamy:

– naukę w nowoczesnych pracowniach zawodowych,

– udział w projektach unijnych z możliwością uzyskania dodatkowych uprawnień (kursy kelnerski, baristy, carvingu, cukierniczy, klasyczne desery Europy),

– wyjazdy na staże zagraniczne (Austria, Hiszpania, Portugalia),

– wyjazdy edukacyjne do firm.

Absolwent szkoły w kierunku cukiernik może podjąć pracę w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe, w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie, w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery, może prowadzić własną działalność gospodarczą.